tirsdag 26. mars 2024

Påsken kommer med kvikklunsj og påskeegg: Hva gjør jeg nå?

Påsken, med sin frihet, ferie og feiring, kan være en utfordring for mange av oss som jobber mot personlige mål og endringer i livet. Vi har alle hørt - og kanskje funnet litt trøst i - ideen om at det er hva vi spiser mellom nyttår og jul som teller, ikke hva vi spiser mellom jul og nyttår.

Det er definitivt noe sant i det, men utfordringene med å holde seg på rett kjøl i ferier og høytider handler ikke bare om kaloriene. Det er den mentale belastningen av å håndtere avvik fra planen som kan tynge oss mest. 

På kort sikt har slike utskeielser minimal effekt; vi legger ikke på oss kilovis av å nyte litt ekstra i noen dager. Den umiddelbare økningen på vekten skyldes ofte bare vekten av det vi har spist og drukket, samt kroppens evne til å lagre væske.

Det sies at det teoretisk kreves 7000 kcal utover det kroppen forbrenner for å lagre en kilo fett. Så for å faktisk legge på seg betydelig over et par dagers feiring, måtte du innta mye ekstra kalorier. 

Men, utfordringen ligger ofte i den mentale julingen vi gir oss selv etterpå. Skuffelsen, selvforakten, og følelsen av å ikke klare å motstå fristelser kan være hard å bære. Dette er noe jeg prøver å forberede meg mentalt på før det skjer, for å unngå å miste fotfestet helt.

Livet er til for å leves, og vi lever tross alt bare en gang. Å lære seg selv og kroppens reaksjoner å kjenne kan gjøre det lettere å håndtere disse situasjonene. Forbered deg mentalt på hva som kommer, og fortsett som før etterpå. Snart nok er du tilbake der du var, uten varige "skader".

Jeg oppfordrer ikke til å gi etter for enhver fristelse som byr seg, men poenget er at du ikke alltid kan klare å holde deg strengt til dietter og mål. Det er viktig å gi seg selv litt slingringsmonn, slik at du også kan nyte livets gleder uten at det betyr slutten på din livsstilsendring. Gi deg selv tillatelse til å leve litt - det er helt i orden å nyte, så lenge du kommer tilbake på sporet etterpå.

Skrevet av Inge Meisal.
Korrektur utført av OpenAI.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hvordan spille livets rulett: En metafor for å leve med usikkerhet

Livet er fullt av valg, men vi kan aldri vite sikkert hva konsekvensene av dem vil bli. Vi kan gjøre alt "riktig" – spise sunt, tr...