søndag 17. mars 2024

Hva holder oss tilbake fra å gjøre endringer?

Hvorfor tar vi ikke skrittet for å forbedre vår situasjon? Årsakene er sikkert mange og varierer fra person til person. Men to årsaker jeg har observert med meg selv, som holder oss tilbake, er frykten for tilbakemelding og følelsen av at ting er "greit nok".

Frykten for tilbakemelding

Redd for tilbakemelding? Fra hvem, tenker du kanskje. Svaret er: Alle. Elbert Hubbard sa treffende: "For å unngå kritikk, si ingenting, gjør ingenting, vær ingenting." 

Kritikk er nesten en garanti hvis du tør å stå for noe og samtidig si det, gjøre noe ut over det vanlige, eller prøve å være noe mer enn gjennomsnittet.

Dette ønsket om å "ikke stikke seg ut" er dypt forankret i oss. En gang var tilhørighet til flokken avgjørende for overlevelse. Denne overlevelsesmekanismen, selv om den ikke lenger er like relevant, hindrer oss i å ta sjansen på å realisere våre drømmer, av frykt for å bli kritisert.

I dagens digitale tidsalder er dette fenomenet forsterket. Med sosiale medier blir kritikk ikke bare begrenset til en nær sirkel, men kan komme fra tusenvis av fremmede som raskt kan slutte seg til en kritikkstorm.

"Greit Nok"-syndromet

En annen grunn til at vi ofte nøler med å forandre livene våre, er følelsen av at vi har det "greit nok". Når grunnleggende behov som mat og husly er dekket, kan vi lure oss selv til å tro at vi ikke trenger å strebe etter mer. 

Dette kan føre til en form for selvtilfredshet hvor vi ikke lenger jager våre drømmer eller mål. Paradoksalt nok, hvis vår situasjon var verre stillt, ville vi kanskje vært mer motiverte til å gjøre en endring.

Hvordan sette i gang

For å bryte ut av denne tvangstrøyen, start med å klarlegge hva du konkret ønsker deg. Uten en klar ide om dine mål, risikerer du å overse muligheter fordi du ikke gjenkjenner dem. 

Finn deretter det som kan fungere som din "brekkstang": En motivasjon som er sterkere enn din frykt for kritikk. Du må rett og slett ville ha endring sterkere enn frykten for kritikk holder deg tilbake.

Ta action. Slutt å gjøre research og gjør noe. Gjøre research og planlegging kan noen ganger føles som fremskritt. Men en eller annen gang må du gjøre noe mer.

Å overvinne disse barrierene er ikke enkelt. Men hvis du ikke engang starter prosessen, er du garantert å fortsette i "greit nok" tilstanden. Og selv om det kan virke behagelig og ikke nødvendigvis negativt for noen, er det en tragedie hvis det er det som stanser deg fra å ta det første skrittet mot det du virkelig ønsker. 

Livet er for kort til å bli holdt tilbake av frykten for hva andre måtte tenke, eller ved å nøye seg med "greit nok". Ved å konfrontere disse hindringene, kan vi begynne å bygge et liv som ikke bare er tilfredsstillende, men virkelig oppfyllende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hvordan spille livets rulett: En metafor for å leve med usikkerhet

Livet er fullt av valg, men vi kan aldri vite sikkert hva konsekvensene av dem vil bli. Vi kan gjøre alt "riktig" – spise sunt, tr...